Gejala Kencing Nanah

Kencing nanah atau bahaya gonorea adalah suatu penyakit kelamin yang berjangkit yang disebabkan oleh bakteria berbentuk kopi yang disebut Neisseria gonorrhoeae yang menjangkiti alat kelamin manusia baik pada lelaki mahupun wanita. Pada lelaki, penyakit ini boleh merebak melalui aliran darah ke bahagian badan lain, terutamanya kulit dan sendi. Sedangkan pada wanita, boleh menjalar ke saluran kelamin dan menjangkiti selaput di dalam pinggul sehingga timbul kesakitan dan gangguan pada pembiakan. Penyakit ini boleh menular jika melalukan hubungan seks. Tidak seperti Raja Singa atau sifilis, kencing nanah juga boleh menular jika kita lupa mencuci tangan selepas dari tempat umum, melalui pakaian kotor, bahkan ketika kita mandi.
Gejala - gejala kencing nanah yang sering dialami jika terkena penyakit tersebut adalah sebagai berikut:
1. Pada Lelaki.
- Seringnya buang air kecil dan terasa sakit.
- Keluarnya darah semasa buang air kecil dan terasa gatal yang amat sangat.
- Abnormalnya Cairan air kecing, kelihatan seperti susu pada awalnya, namun lama kelamaan berwarna kuning, dan berdarah kebiru - biruan.
- Sakit pada tekak dan penyakit mata menular. Namun gejala ini jarang berlaku.

2. Pada Wanita.
- Seringnya buang air kecil dan terasa sakit.
- Keluarnya darah semasa buang air kecil dan terasa gatal yang amat sangat.
- Haid yang tidak teratur.
- Hubungan seks terasa menyakitkan.
- Perut bahagian bawah terasa sakit.
- Kelejar bengkak dan sakit pada faraj.
- Dan sakit pada tenggoraokan dan penyakit mata menular. Namun gejala ini jarang berlaku.
Jika penyakit kencing nanah ini sudah teruk atau kronik, biasanya berlaku telama 6 bulan. Penyakit biasanya sudah bersarang masuk ke dalam alat pembiakan yang lebih dalam. Pada lelaki boleh menjalar ke dalam buah zakar, dan jika pada wanita, boleh menjalar sehingga ke dalam saluran telur tuba.

Dalili mkojo Pus -Gejala kencing nanah pada lelaki yang sudah kronik atau masuk atau bersarang di dalam prostat. Harus diambil cairannya dengan cara urut. Selepas cairannya keluar, baru boleh diambil dan di teliti apa jenis kuman yang tumbuh. Semakin parah kuman yang menjangkiti, semakin susah juga mencari antibiotik untuk menyembuhkannya. Bahkan boleh terjadi kuman itu kebal terhadap antibiotik apapun.
Pencegahan kencing nanah boleh dilakukan dengan cara sebagai berikut:
- Elakkan melakukan hubungan seks dengan orang yang bekemungkinan besar dijangkiti penyakit tersebut. Contohnya dengan PSK. Tetaplah setia dengan satu pasangan sahaja.
- Jangan melakukan hubungan selama penyakit belum benar - benar sembuh. Agar tidak berjangkit pada pasangan.
- Gunakan alat kontrasepsi.
Bagi orang yang melakukan hubungan seks dengan pesakit melalui anus atau dubur dapat menderita kencing nanah pada rektumnya. Pesakit akan merasa tidak selesa dan dari rektumnya akan mengeluarkan cecair. Jika buang air besar akan terasa sakit dan tinjanya akan berlendir dan bernanah. Sedangkan orang yang melakukan oral seks atau melalui mulut dengan pesakit juga akan tekena hal yang sama pada tenggorokannya. Hal ini menyebabkan kesakitan pada tekak dan susah semasa menelan.
Maka dari itu, jagalah selalu pola hidup sihat dan jauhi dari seks bebas dan pergaulan yang diluar batas. Agar kita terhindar dari gejala kencing nanah dan atau penyakit - penyakit berbahaya lain seperti AIDS. Jalin komunikasi yang baik didalam keluarga dan komuniti untuk saling mengingatkan. Agar tidak terjadi hal - hal yang tidak diingini pada orang - orang terdekat kita.

sumber:http://syamsulfazrie.blogdetik.com/2016/02/02/dalili-mkojo-pus

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.